Blog

CATERING WIELKANOCNY

Catering-Wielkanoc-2020(2)

Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej oferty – dostawy potraw świątecznych.
Zamówienia przyjmujemy do niedzieli 5. kwietnia do godziny 18:00 pod nr 601-208-747

Zupy 0,9l (tj. 2-3 porcje)

Wielkanocny żurek na naszym zakwasie z białą kiełbasą 15,-

Krem z pomidorów z domowym makaronem 15,-

Rosół tradycyjny z domowym makaronem 15,-

Dania na ciepło (do samodzielnego podgrzania) cena za jedną porcję  

Roladka schabowa nadziana boczkiem i cebulką 12,-

Karkówka w sosie staropolskim 15,-

Kurczak pieczony nadziewany po staropolsku 30,-

Kaczka 1/2 pieczona z jabłkami 25,-

Filet dorsza z sosem cytrynowym 25,-

Dania mączne

Pierogi ruskie, pierogi z kapustą, pierogi z mięsem 1,50 szt.

Cepeliny z kapustą 7,- szt.

Dodatki do dań gorących 1 porcja = 10 szt

Przecieraki 10,-

Kopytka 8,-

Gąsiorowskie wędliny i pieczyste – cena za 1 kg

Kiełbasa biała surowa 25,-

Schab pieczony z czosnkiem i majerankiem 35,-

Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem 30,-

Pasztet mazowiecki 35,-

Schab wędzony 40,-

Szynka wędzona z tłuszczykiem 40,-

Kiełbasa wędzona 28,-

Przystawki

Jajka faszerowane pieczarkami (8 połówek) 12,-

Jajka z szynką i chrzanem (8 połówek) 14,-

Jajka z pastą łososiową (8 połówek) 14,-

Schab po warszawsku (porcja 150g) 12,-

Roladki biszkoptowe z łososiem i serkiem (porcja 200g) 10,-

Śledź w oleju lnianym z cebulką (porcja 150g) 10,-

Sałatka jarzynowa tradycyjna (porcja 150g) 6,-

Pasta z pstrąga wędzonego i jajek (porcja 150g) 10,-

Indyk w maladze z orzechami i rodzynkami (porcja 150g) 14,-

Tymbaliki z kurczaka (porcja 150g) 10,-

Galaretka wieprzowa delikatesowa (porcja 150g) 10,-

Ciasta – cena za 1 kg

Sernik tradycyjny 25,-

Sernik z makiem 30,-

Szarlotka z kruszonką 25,-

Placek drożdżowy z bakaliami 25,-

 

Minimalna wartość zamówienia to 250 zł.
Istnieje możliwość zamówienia potraw, których nie ma w naszej oficjalnej ofercie. Jeśli coś Państwo szczególnie lubicie – dajcie nam znać! Przygotujemy to dla Was z największą przyjemnością.

W cenie opakowania jednorazowe i transport w promieniu 30 km.
Dostawa powyżej 30 km – cena zależna od wartości zamówienia.

Istnieje możliwość zamówienia potraw na półmiskach porcelanowych. Pobieramy wówczas kaucję zwrotną (dotyczy zamówień w promieniu 30 km od Gąsiorowa). Wysokość kaucji zależna jest od wielkości półmisków.

Tablica_info_prow

Tablica_info_prow

WIOSENNE WYCIECZKI SZKOLNE

Kopia wycieczki-jesien-2019(1)

Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej oferty wycieczek szkolnych.

Proponowane niżej programy realizujemy w miesiącach wiosennych.

Informacje, ceny i rezerwacja terminów pod nr: 502-000-507

“KARNAWAŁ – ZAPUSTY, OSTATKI, KUSAKI”
(program dla dzieci w wieku 7-12 lat dostosowany do wieku i program szkolnego)

  • „Jak zapusty, to zapusty – roześmiał się czwartek tłusty” – opowieść o karnawale na wsi
  • Warsztaty plastyczne: maski karnawałowe
  • Karnawałowe przysmaki – warsztaty kulinarne – wspólne przygotowanie faworków
  • Skarby ze skrzyni gospodyni – przygotowanie strojów na ostatkową zabawę
  • Zabawa karnawałowa z animatorem
  • Obiad: zupa pomidorowa i placki z jabłkami
  • Zakup pamiątek

Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna tradycje i zwyczaje karnawałowe, wykonuje maskę karnawałową,  uczestniczy w warsztatach kulinarnych, wie co to są ostatki i jak się do nich przygotować, uczestniczy w kultywowaniu tradycji karnawałowych, integruje się z grupą

Ceny:  powyżej 40 osób – 46,00; 30-39 os. – 51,00; 20-29 os. – 56,00

 

“WIELKANOC NA WSI”
(program dla dzieci w wieku 5-13 lat)

  • Opowieści o tradycjach i zwyczajach świątecznych na wsi
  • Własnoręczne wykonanie pisanek wielkanocnych.
  • Warsztaty kulinarne – nauka lepienia pierogów.
  • Poszukiwanie oznak wiosny w przyrodzie
  • Obiad: zupa i własnoręcznie wykonane przez uczestników   świąteczne pierogi
  • Zabawa w „Gąsiorkowie” – naszym nowym placu zabaw
  • Zakup pamiątek

Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje historię, tradycje i zwyczaje wielkanocne na wsi, wykonuje pisankę, uczestniczy w lepieniu pierogów,  rozwija spostrzegawczość,
integruje się z grupą

Ceny: 40-49 os. – 46,00; 30-39 os. – 51,00; 20-29 os. – 56,00
„GĄSIOROWO – MAZOWIECKA WIEŚ”
(program dla dzieci w wieku 5-9 lat)

  • Spacer przez łąkę, omówienie pożytecznych i szkodliwych roślin, które na niej rosną.
  • Prezentacja pól, na których rosną zboża ozime i jare.
  • W wiejskiej zagrodzie – wizyta u kur, kaczek, gęsi i kóz.
  • Na pastwisku – skąd się bierze mleko, krowy i ich zwyczaje
  • Ogród gospodyni – warzywa i zioła. Kiedy siejemy, sadzimy, a kiedy zbieramy.
  • Kukurydza – skąd pochodzi, w jaki sposób uprawiamy i jak przechowujemy.
  • „Skrzynia skarbów” – prezentacja zabytkowych urządzeń rolniczych, warsztatowych i domowych.
  • Warsztaty na polu – sadzenie lub zbieranie ziemniaków.
  • Quiz z nagrodami – czego dowiedzieliśmy się w Gąsiorowie od Gospodarzy.
  • Ognisko z kiełbaskami
  • Zakup pamiątek

Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna rośliny występujące na łące, wie, czym różnią się zboża ozime i jare, potrafi wymienić zwierzęta znajdujące się w wiejskiej zagrodzie i poznaje ich zwyczaje, zna zasady uprawiania warzyw, ziół i kukurydzy, poznaje dawne oraz współczesne urządzenia rolnicze, uczestniczy w procesie sadzenia/zbierania ziemniaków, integruje się z grupą.

Ceny: 40-49 os. – 41,00; 30-39 os. – 46,00; 20-29 os. – 51,00
„OD ZIARENKA DO BOCHENKA” – NASZ HIT!
(program dla dzieci w wieku 7-13 lat)

  • Powitanie przez Gospodarzy
  • Prezentacja stroju dawnej Gospodyni
  • Historia i tajemnice gospodarstwa „Młyn Gąsiorowo”
  • Prezentacja budynków wchodzących w skład siedliska
  • Wizyta w zagrodzie edukacyjnej ze zwierzętami
  • Pogadanka – rodzaje zbóż, różne typy i rodzaje mąki i chleba.
  • Degustacja chleba pszennego i żytniego.
  • Warsztaty kulinarne:
    Ręczne wyrabianie ciasta na chleb
    Własnoręczne wykonanie chlebów.
  • Wypiek pieczywa w tradycyjnym piecu chlebowym
  • Obiad: zupa pomidorowa i placki z jabłkami
  • Wręczenie dyplomów „Mały Piekarz”
  • Zabawa w „Gąsiorkowie” – naszym nowym placu zabaw
  • Zakup pamiątek

Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje historię i tajemnice dawnego młyna, potrafi wymienić zwierzęta znajdujące się w wiejskiej zagrodzie i zna ich zwyczaje, odróżnia poszczególne rodzaje zbóż, mąki i chleba, uczestniczy w wyrabiania ciasta na chleb, integruje się z grupą.

Ceny: powyżej 40 osób  56zł ; 30-39 os. – 61zł ; 20-29 os. – 66zł;
„KUCHNIA CHŁOPSKA, KUCHNIA DWORSKA”
(program dla dzieci w wieku 7-13 lat)

  • Co jadało się w wiejskich chatach, a co w dworkach i pałacach.
  • Opowieść o dawnym, odświętnym stole.
  • Prezentacja dawnego stołu, zastawy, chłopskiego jadła.
  • Sprzęty domowe: prezentacja zabytkowych urządzeń i narzędzi.
  • Warsztaty kulinarne – nauka lepienia pierogów.
  • Nauka kulturalnego zachowania przy stole. Jak poprawnie nakryć współczesny stół.
  • Obiad: zupa pomidorowa, własnoręcznie ulepione pierogi
  • Mini dyskoteka na ludowo
  • Zakup pamiątek

Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje zwyczaje kulinarne rodziny chłopskiej oraz szlacheckiej, wymienia dawne urządzenia i narzędzia używane w dawnej kuchni, uczestniczy w procesie lepienia pierogów oraz lekcji etykiety przy stole, integruje się z grupą

Ceny: 40-49 os. – 51,00; 30-39 os. – 56,00; 20-29 os. – 61,00