Terminy już ustalone, sala na wesele – zamówiona, goście zaproszeni… W natłoku przygotowań pojawia się kolejny ważny aspekt: wybór menu. Jak je ułożyć, aby wszyscy byli najedzeni? Poniższe wskazówki z pewnością pomogą z planowaniem.
Czego unikać podczas układania menu weselnego?
Jednym z podstawowych błędów jest dostosowanie dań do zbyt wąskiego grona osób. W praktyce oznacza to podawanie dań, które posmakują tylko kilku wybranym parom. Przykładowo, gdy zdecydujemy się na egzotyczną kuchnię na przyjęciu, na którym goszczą głównie osoby starsze przyzwyczajone do kuchni polskiej, większość może powrócić do domu głodna i zawiedziona.
Nie należy także zapominać o osobach ze specjalnymi wymaganiami: przestrzegającymi diety, mającymi alergie pokarmowe lub odmienny sposób żywienia. Mając to na uwadze, menu powinno zostać ułożone tak, aby każdy znalazł dania, które zje ze smakiem.
Na apetyt gości może wpłynąć nie tylko rodzaj pożywienia, ale również przerwy czasowe, między którymi jest ono podawane. Równie istotna jest kolejność podawania jedzenia. Posiłki ciężkostrawne i obfite powinny być serwowane na zmianę z mniejszymi lub lekkostrawnymi – w ten sposób uda się osiągnąć równowagę, a zgromadzeni najedzą się do syta.
O czym należy pamiętać, układając menu?
Oprócz wyżej wymienionych kwestii jest jeszcze kilka spraw, które warto mieć na uwadze, układając menu. Dość ważnym elementem jest sposób podawania potraw. Przykładowo, zupa może być wydawana przez obsługę z kuchni w talerzu albo w wazie, pozwalając gościom na samoobsługę. Pierwszy sposób może wiązać się ze zniecierpliwieniem czekających, natomiast drugi – z chaosem i powstaniem bałaganu. Dobrze więc określić priorytety i dokonać wyboru sposobu podawania jeszcze podczas przygotowywania karty dań.
Nie wolno zapominać także o tym, że jedzenie nie kończy się na daniach gorących: wielu gości nie wyobraża sobie imprezy bez wiejskiego stołu czy baru ze słodkościami. Wskazane jest, aby rozważyć wliczenie zimnych przekąsek, wędlin czy też deserów w koszty.
Jeśli szukasz sali weselnej w okolicy Pułtuska i Nasielska, oczekujesz wsparcia od menedżera sali weselnej, który pomoże Ci przy ustaleniu weselnego menu i zorganizowaniu całej imprezy, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Mamy bardzo duże doświadczenie w organizacji wesel i przyjęć okolicznościowych, bacznie obserwujemy trendy, potrafimy doradzić, co sprawdza się podczas takich przyjęć, a co niekoniecznie. Skontaktuj się z nami, by zapytać o wolne terminy sali weselnej.