Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej oferty wycieczek szkolnych.
Proponowane niżej programy realizujemy w miesiącach wiosennych.
Informacje, ceny i rezerwacja terminów pod nr: 502-000-507
“KARNAWAŁ – ZAPUSTY, OSTATKI, KUSAKI”
(program dla dzieci w wieku 7-12 lat dostosowany do wieku i program szkolnego)
- „Jak zapusty, to zapusty – roześmiał się czwartek tłusty” – opowieść o karnawale na wsi
- Warsztaty plastyczne: maski karnawałowe
- Karnawałowe przysmaki – warsztaty kulinarne – wspólne przygotowanie faworków
- Skarby ze skrzyni gospodyni – przygotowanie strojów na ostatkową zabawę
- Zabawa karnawałowa z animatorem
- Obiad: zupa pomidorowa i placki z jabłkami
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna tradycje i zwyczaje karnawałowe, wykonuje maskę karnawałową, uczestniczy w warsztatach kulinarnych, wie co to są ostatki i jak się do nich przygotować, uczestniczy w kultywowaniu tradycji karnawałowych, integruje się z grupą
Ceny: powyżej 40 osób – 46,00; 30-39 os. – 51,00; 20-29 os. – 56,00
“WIELKANOC NA WSI”
(program dla dzieci w wieku 5-13 lat)
- Opowieści o tradycjach i zwyczajach świątecznych na wsi
- Własnoręczne wykonanie pisanek wielkanocnych.
- Warsztaty kulinarne – nauka lepienia pierogów.
- Poszukiwanie oznak wiosny w przyrodzie
- Obiad: zupa i własnoręcznie wykonane przez uczestników świąteczne pierogi
- Zabawa w „Gąsiorkowie” – naszym nowym placu zabaw
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje historię, tradycje i zwyczaje wielkanocne na wsi, wykonuje pisankę, uczestniczy w lepieniu pierogów, rozwija spostrzegawczość,
integruje się z grupą
Ceny: 40-49 os. – 46,00; 30-39 os. – 51,00; 20-29 os. – 56,00
„GĄSIOROWO – MAZOWIECKA WIEŚ”
(program dla dzieci w wieku 5-9 lat)
- Spacer przez łąkę, omówienie pożytecznych i szkodliwych roślin, które na niej rosną.
- Prezentacja pól, na których rosną zboża ozime i jare.
- W wiejskiej zagrodzie – wizyta u kur, kaczek, gęsi i kóz.
- Na pastwisku – skąd się bierze mleko, krowy i ich zwyczaje
- Ogród gospodyni – warzywa i zioła. Kiedy siejemy, sadzimy, a kiedy zbieramy.
- Kukurydza – skąd pochodzi, w jaki sposób uprawiamy i jak przechowujemy.
- „Skrzynia skarbów” – prezentacja zabytkowych urządzeń rolniczych, warsztatowych i domowych.
- Warsztaty na polu – sadzenie lub zbieranie ziemniaków.
- Quiz z nagrodami – czego dowiedzieliśmy się w Gąsiorowie od Gospodarzy.
- Ognisko z kiełbaskami
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna rośliny występujące na łące, wie, czym różnią się zboża ozime i jare, potrafi wymienić zwierzęta znajdujące się w wiejskiej zagrodzie i poznaje ich zwyczaje, zna zasady uprawiania warzyw, ziół i kukurydzy, poznaje dawne oraz współczesne urządzenia rolnicze, uczestniczy w procesie sadzenia/zbierania ziemniaków, integruje się z grupą.
Ceny: 40-49 os. – 41,00; 30-39 os. – 46,00; 20-29 os. – 51,00
„OD ZIARENKA DO BOCHENKA” – NASZ HIT!
(program dla dzieci w wieku 7-13 lat)
- Powitanie przez Gospodarzy
- Prezentacja stroju dawnej Gospodyni
- Historia i tajemnice gospodarstwa „Młyn Gąsiorowo”
- Prezentacja budynków wchodzących w skład siedliska
- Wizyta w zagrodzie edukacyjnej ze zwierzętami
- Pogadanka – rodzaje zbóż, różne typy i rodzaje mąki i chleba.
- Degustacja chleba pszennego i żytniego.
- Warsztaty kulinarne:
Ręczne wyrabianie ciasta na chleb
Własnoręczne wykonanie chlebów. - Wypiek pieczywa w tradycyjnym piecu chlebowym
- Obiad: zupa pomidorowa i placki z jabłkami
- Wręczenie dyplomów „Mały Piekarz”
- Zabawa w „Gąsiorkowie” – naszym nowym placu zabaw
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje historię i tajemnice dawnego młyna, potrafi wymienić zwierzęta znajdujące się w wiejskiej zagrodzie i zna ich zwyczaje, odróżnia poszczególne rodzaje zbóż, mąki i chleba, uczestniczy w wyrabiania ciasta na chleb, integruje się z grupą.
Ceny: powyżej 40 osób 56zł ; 30-39 os. – 61zł ; 20-29 os. – 66zł;
„KUCHNIA CHŁOPSKA, KUCHNIA DWORSKA”
(program dla dzieci w wieku 7-13 lat)
- Co jadało się w wiejskich chatach, a co w dworkach i pałacach.
- Opowieść o dawnym, odświętnym stole.
- Prezentacja dawnego stołu, zastawy, chłopskiego jadła.
- Sprzęty domowe: prezentacja zabytkowych urządzeń i narzędzi.
- Warsztaty kulinarne – nauka lepienia pierogów.
- Nauka kulturalnego zachowania przy stole. Jak poprawnie nakryć współczesny stół.
- Obiad: zupa pomidorowa, własnoręcznie ulepione pierogi
- Mini dyskoteka na ludowo
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje zwyczaje kulinarne rodziny chłopskiej oraz szlacheckiej, wymienia dawne urządzenia i narzędzia używane w dawnej kuchni, uczestniczy w procesie lepienia pierogów oraz lekcji etykiety przy stole, integruje się z grupą
Ceny: 40-49 os. – 51,00; 30-39 os. – 56,00; 20-29 os. – 61,00