Młyn Gąsiorowo

mlyn-gasiorowo-logo

Co charakteryzuje kuchnię staropolską?

Kuchnia staropolska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, z dużym naciskiem na sycące i pożywne potrawy. Typowe dla niej są dania mięsne, zwłaszcza wieprzowina, wołowina oraz dziczyzna, często przyrządzane z użyciem ziół i przypraw, takich jak majeranek, kminek czy jałowiec. Poznaj kilka ciekawostek na temat kuchni staropolskiej i spróbuj naszych specjałów w Gospodzie Gąsiorówka!

Powrót do korzeni

Pierwsze przepisy staropolskie zostały spisane i przekazane dalej w świat przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego w 1682 roku. „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” przyczyniło się do rozprzestrzeniania regionalnych potraw. Kuchnia polska kojarzy się dziś z obfitością, sytością i niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem. Smaki staropolskie były naśladowane w wielu innych krajach europejskich – świat docenia tradycję i kunszt naszych regionalnych dań. 

Jakie potrawy znajdziemy na regionalnym polskim stole? 

Staropolskie potrawy to przede wszystkim niezwykła różnorodność, bogactwo smaku i aromatów. Cała magia polega na umiejętności łączenia smaków i odpowiednim wykorzystywaniu regionalnych składników. Do popularnych przysmaków kuchni staropolskiej należy zaliczyć między innymi dania mięsne – z dziczyzny, drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, ale także ryby oraz zupy. I chociaż to właśnie dania mięsne górowały na polskich stołach, nie zabrakło również potraw jarskich! Kapusta, szpinak, cebula, brokuły czy szparagi, oraz wiele innych sezonowych warzyw – to one urozmaicały staropolskie stoły. W dzisiejszych czasach, moda na dawne zwyczaje i tradycje powraca, a wraz z nią, wracają staropolskie przepisy w regionalnych restauracjach. Jakie potrawy wciąż cieszą się popularnością? Tradycyjne dania podzielić należy na różne kategorie:

  • Dania mięsne: dziczyzna, pasztet, smalec, kaczka, karkówka, flaki, roladka wieprzowa, cielęcina, drób
  • Dania jarskie: obfite w sezonowe warzywa
  • Ryby: karpie, sumy, sandacze, okonie, jesiotry, karasie
  • Zupy: żurek staropolski, chłodnik, krupnik
  • Desery: sernik staropolski, piernik, drożdżówka, owoce i sery, słodkie placki z dodatkami

Są to przykładowe pozycje dań. Należy mieć na uwadze, że kuchnia staropolska oferuje szeroki wybór dań w różnych kombinacjach. I chociaż potrawy te nie bez powodu goszczą w sercach smakoszy od pokoleń, to nie codziennie mamy okazję do próbowania tradycyjnych polskich dań. Przygotowanie niektórych potraw jest czasochłonnym zajęciem. Na szczęście, na przeciw wysokim oczekiwaniom wychodzą restauracje specjalizujące się w dostarczaniu gościom smaków sprzed dawnych lat na najwyższym poziomie. Przekonaj się sam!

Jeśli najdzie Cię ochota na prawdziwą, staropolską kuchnię, zajrzyj do nas w każdą niedzielę od godziny 13:00 do 18:00 – Gospoda „Gąsiorówka”  zaprasza na rodzinne obiady. Nasza klasyczna kuchnia polska została już niejednokrotnie doceniona w konkursach wojewódzkich i ogólnopolskich, możemy poszczycić się również nagrodą „Perła 2012” oraz „Perła 2014”.

Zapraszamy!

Kuchnia staropolska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, z dużym naciskiem na sycące i pożywne potrawy. Typowe dla niej są dania mięsne, zwłaszcza wieprzowina, wołowina oraz dziczyzna, często przyrządzane z użyciem ziół i przypraw, takich jak majeranek, kminek czy jałowiec. Poznaj kilka ciekawostek na temat kuchni staropolskiej i spróbuj naszych specjałów w Gospodzie Gąsiorówka!

Powrót do korzeni

Pierwsze przepisy staropolskie zostały spisane i przekazane dalej w świat przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego w 1682 roku. „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” przyczyniło się do rozprzestrzeniania regionalnych potraw. Kuchnia polska kojarzy się dziś z obfitością, sytością i niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem. Smaki staropolskie były naśladowane w wielu innych krajach europejskich – świat docenia tradycję i kunszt naszych regionalnych dań. 

Jakie potrawy znajdziemy na regionalnym polskim stole? 

Staropolskie potrawy to przede wszystkim niezwykła różnorodność, bogactwo smaku i aromatów. Cała magia polega na umiejętności łączenia smaków i odpowiednim wykorzystywaniu regionalnych składników. Do popularnych przysmaków kuchni staropolskiej należy zaliczyć między innymi dania mięsne – z dziczyzny, drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, ale także ryby oraz zupy. I chociaż to właśnie dania mięsne górowały na polskich stołach, nie zabrakło również potraw jarskich! Kapusta, szpinak, cebula, brokuły czy szparagi, oraz wiele innych sezonowych warzyw – to one urozmaicały staropolskie stoły. W dzisiejszych czasach, moda na dawne zwyczaje i tradycje powraca, a wraz z nią, wracają staropolskie przepisy w regionalnych restauracjach. Jakie potrawy wciąż cieszą się popularnością? Tradycyjne dania podzielić należy na różne kategorie:

  • Dania mięsne: dziczyzna, pasztet, smalec, kaczka, karkówka, flaki, roladka wieprzowa, cielęcina, drób
  • Dania jarskie: obfite w sezonowe warzywa
  • Ryby: karpie, sumy, sandacze, okonie, jesiotry, karasie
  • Zupy: żurek staropolski, chłodnik, krupnik
  • Desery: sernik staropolski, piernik, drożdżówka, owoce i sery, słodkie placki z dodatkami

Są to przykładowe pozycje dań. Należy mieć na uwadze, że kuchnia staropolska oferuje szeroki wybór dań w różnych kombinacjach. I chociaż potrawy te nie bez powodu goszczą w sercach smakoszy od pokoleń, to nie codziennie mamy okazję do próbowania tradycyjnych polskich dań. Przygotowanie niektórych potraw jest czasochłonnym zajęciem. Na szczęście, na przeciw wysokim oczekiwaniom wychodzą restauracje specjalizujące się w dostarczaniu gościom smaków sprzed dawnych lat na najwyższym poziomie. Przekonaj się sam!

Jeśli najdzie Cię ochota na prawdziwą, staropolską kuchnię, zajrzyj do nas w każdą niedzielę od godziny 13:00 do 18:00 – Gospoda „Gąsiorówka”  zaprasza na rodzinne obiady. Nasza klasyczna kuchnia polska została już niejednokrotnie doceniona w konkursach wojewódzkich i ogólnopolskich, możemy poszczycić się również nagrodą „Perła 2012” oraz „Perła 2014”.

Zapraszamy!